Page 635 - บทความแนวปฏิบัติที่ดี KM มทร.+2 ครั้งที่ 10
P. 635

629


                                        นมแพะกับการจัดการความรู้แบบครบวงจร

                              Goat Milk with a Completely Knowledge Management
                                                      ทศพร  นามโฮง
                               ผู้ช่วยศาสตราจารย์  คณะเทคโนโลยีการเกษตรและอุตสาหกรรมเกษตร

                                           มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลสุวรรณภูมิ
                                             E-mail: tnamhong@hotmail.com

               บทสรุป

                       กลุ่มชุมชนเกษตรกรที่ต าบลปากกราน อ าเภอพระนครศรีอยุธยา จ.พระนครศรีอยุธยาประมาณ 30
               ครัวเรือน มีอาชีพเลี้ยงแพะนม ผลิตน้ านมแพะดิบได้ประมาณ ๓๐๐ กิโลกรัมต่อวัน  เดิมใช้วิธีต้มน้ านมขาย
               กันเองในหมู่บ้าน  เมื่อเหลือก็น าไปเป็นอาหารลูกแพะ ท าให้เกษตรกรมีรายได้เพิ่มไม่มากนัก  ต่อมาทาง

               มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลสุวรรณภูมิโดยสาขาวิชาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการอาหาร ได้น าองค์
               ความรู้ด้านการจัดการโรงแปรรูป  การถ่ายทอดเทคโนโลยีการแปรรูปน้ านมแพะทั้งที่เป็นอาหารและไม่ใช่
               อาหาร  จนกระทั่งโรงเรือนแปรรูปน้ านมแพะได้การรับรอง GMP   สามารถผลิตผลิตภัณฑ์นมแพะพาสเจอไรซ์

               ที่ได้รับเลขทะเบียนอาหาร   ผลิตภัณฑ์สบู่และโลชั่นนมแพะ  เกษตรกรสามารถน าผลิตภัณฑ์ไปจ าหน่ายได้ดี
               ในกิจกรรมของจังหวัดและของหน่วยงานราชการ  นอกจากนี้ยังได้ขยายการผลิตผลิตภัณฑ์เป็นประเภทนม
               แพะเสตอริไลซ์บรรจุกระป๋องจ าหน่ายส าหรับสัตว์เลี้ยง ซึ่งท าให้เกษตรกรมีช่องทางในการจ าหน่ายน้ านมดิบ
               มากขึ้น  มีรายได้เพิ่มขึ้นอย่างยั่งยืน


               ค าส าคัญ  :   นมแพะ  พาสเจอไรซ์  เสตอริไลซ์


               Summary
                       A  farmer community located in  Pakran District  Ampoe Pranakorn Sri Ayutthaya ,
               Ayutthaya  province , approximately  30 families , earn  their living by raising dairy goats.

               Thus, the  daily production of goat milk is  approximately 300 Kg. Originally , the milk was
               processed  by boiling and bottling in farmers’ kitchens and then locally sold among the
               communities . The rest would be used to feed the young goats. Howerer, the farmers could

               not earn enough income. According to the academic extension program of RMUTSB , the
               food  science  and  technology  department  provided  the  knowledge  of  processing  plant
               management , milk processing both for food and non food to the community. Until now,
               the  farmers  could  have  GMP  processing  plant  to  produce  pasteurized  goat  milk  that  is

               registered  by  the  Ministry  of  Public  Health  The  goat  milk  soap  and  lotion  for  cosmetic
               products  were also produced and widely distributed in the provincial area and in any public
               events.  Apart  from  this,  canned  goat  milk  is  also  produced  for  pets  and  extensively
               distributed through the social media channel . This could help the farmers to sell more goat

               milk that could lead to gain  more sustainable income.

               Key words: goat milk,  pasteurization, sterilization
   630   631   632   633   634   635   636   637   638   639   640