Page 635 - บทความแนวปฏิบัติที่ดี KM มทร.+2 ครั้งที่ 10
P. 635
629
นมแพะกับการจัดการความรู้แบบครบวงจร
Goat Milk with a Completely Knowledge Management
ทศพร นามโฮง
ผู้ช่วยศาสตราจารย์ คณะเทคโนโลยีการเกษตรและอุตสาหกรรมเกษตร
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลสุวรรณภูมิ
E-mail: tnamhong@hotmail.com
บทสรุป
กลุ่มชุมชนเกษตรกรที่ต าบลปากกราน อ าเภอพระนครศรีอยุธยา จ.พระนครศรีอยุธยาประมาณ 30
ครัวเรือน มีอาชีพเลี้ยงแพะนม ผลิตน้ านมแพะดิบได้ประมาณ ๓๐๐ กิโลกรัมต่อวัน เดิมใช้วิธีต้มน้ านมขาย
กันเองในหมู่บ้าน เมื่อเหลือก็น าไปเป็นอาหารลูกแพะ ท าให้เกษตรกรมีรายได้เพิ่มไม่มากนัก ต่อมาทาง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลสุวรรณภูมิโดยสาขาวิชาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการอาหาร ได้น าองค์
ความรู้ด้านการจัดการโรงแปรรูป การถ่ายทอดเทคโนโลยีการแปรรูปน้ านมแพะทั้งที่เป็นอาหารและไม่ใช่
อาหาร จนกระทั่งโรงเรือนแปรรูปน้ านมแพะได้การรับรอง GMP สามารถผลิตผลิตภัณฑ์นมแพะพาสเจอไรซ์
ที่ได้รับเลขทะเบียนอาหาร ผลิตภัณฑ์สบู่และโลชั่นนมแพะ เกษตรกรสามารถน าผลิตภัณฑ์ไปจ าหน่ายได้ดี
ในกิจกรรมของจังหวัดและของหน่วยงานราชการ นอกจากนี้ยังได้ขยายการผลิตผลิตภัณฑ์เป็นประเภทนม
แพะเสตอริไลซ์บรรจุกระป๋องจ าหน่ายส าหรับสัตว์เลี้ยง ซึ่งท าให้เกษตรกรมีช่องทางในการจ าหน่ายน้ านมดิบ
มากขึ้น มีรายได้เพิ่มขึ้นอย่างยั่งยืน
ค าส าคัญ : นมแพะ พาสเจอไรซ์ เสตอริไลซ์
Summary
A farmer community located in Pakran District Ampoe Pranakorn Sri Ayutthaya ,
Ayutthaya province , approximately 30 families , earn their living by raising dairy goats.
Thus, the daily production of goat milk is approximately 300 Kg. Originally , the milk was
processed by boiling and bottling in farmers’ kitchens and then locally sold among the
communities . The rest would be used to feed the young goats. Howerer, the farmers could
not earn enough income. According to the academic extension program of RMUTSB , the
food science and technology department provided the knowledge of processing plant
management , milk processing both for food and non food to the community. Until now,
the farmers could have GMP processing plant to produce pasteurized goat milk that is
registered by the Ministry of Public Health The goat milk soap and lotion for cosmetic
products were also produced and widely distributed in the provincial area and in any public
events. Apart from this, canned goat milk is also produced for pets and extensively
distributed through the social media channel . This could help the farmers to sell more goat
milk that could lead to gain more sustainable income.
Key words: goat milk, pasteurization, sterilization